Care este diferența dintre un server dedicat și unul partajat?

Când alegem un pachet de găzduire web, avem multe variante, care pot fi confuzante dacă nu știm prea multe despre acest domeniu. Una din deciziile pe care trebuie să le luăm la achiziția de spațiu online este dacă dorim propriul nostru server privat sau suntem dispuși să ținem site-urile la comun cu alții, pe un shared server.

Din punct de vedere al ușurinței în utilizare, un pachet de web hosting pe shared server este mult mai accesibil pentru începători. Majoritatea configurărilor se pot face din cPanel, o interfață simplă unde se descurcă și cei fără cunoștințe de specialitate, iar firma oferă suport când apar probleme. Serverul dedicat este recomandat persoanelor care se pricep relativ bine la tehnologie, vor să-și facă setări avansate, preferă să aibă controlul total asupra spațiului de găzduire și sunt gata să-și asume responsabilitatea unor eventuale probleme.

Ca performanță, un server privat poate să ofere mai mult celor care au nevoie, cu condiția să fie configurat corespunzător. Site-urile găzduite la comun vor fi stocate pe o platformă cu setări standard, care să ofere rezultate bune pentru cele mai uzuale situații, ceea ce este suficient pentru majoritatea site-urilor obișnuite, dar poate fi prea puțin pentru unele pagini web cu cerințe speciale.

Resursele unui server partajat sunt finite, astfel că fiecare din site-urilor încărcate pe acesta va avea o limită de consum al spațiului, vitezei de procesare și a benzii de internet. În cazul unui server dedicat, aceste limite sunt mult mai generoase, fiind legate strict de suma pe care clientul este dispus să o investească în echipamente și lățime de bandă.

Din perspectiva securității, providerul (compania de hosting) oferă anumite garanții celor care optează pentru un site ținut pe un server sharuit. De exemplu, se vor face automat anumite actualizări și salvări de siguranță. În cazul celor care preferă să se ocupe integral de managementul serverului, va fi de datoria lor să execute periodic toate procedurile necesare pentru menținerea în siguranță a site-urilor.

Costul găzduirii unui site pe un server partajat este mai mic decât al închirierii propriului server dedicat. Însă în al doilea caz, resursele de care beneficiază pot fi substanțial mai mari, astfel că prețul relativ poate să fie chiar mai mic. În plus, cel care gestionează serverul are posibilitatea de încărca pe el oricâte site-uri dorește, putând astfel găzdui la rândul său site-urile altora și a recupera astfel o parte din sumă.

În concluzie, pentru majoritatea site-urilor, soluția cea mai bună ca beneficiu/cost ar fi serverele shared, iar pentru site-urile de mari dimensiuni, care necesită multe resurse și pentru persoanele care doresc să devină reselleri de spațiu web, alternativa mai potrivită este cea a unui server dedicat.

Pentru SSD hosting în condiții foarte bune, la prețuri ok, uptime consistent și asistență tehnică promptă în limba română, vă recomandăm o firmă din Cluj:

Hostvision
Adresa: str. Eremia Grigorescu nr. 87, Cluj-Napoca
Telefon: 0371 781 782
Web: https://hostvision.ro/
E-mail: contact@hostvision.ro
Facebook: https://www.facebook.com/hostvision

Distribuie articolul

Lasă un comentariu