Magdalena Lucia Suciu: „Îmi doresc o comună aerisită, nepoluată, în care calitatea vieții să fie la un nivel foarte ridicat”

Într-un interviu acordat publicației noastre, după 2 ani și jumătate de la preluarea noului mandat, primarul comunei ne vorbește despre urbanismul din Chinteni, perspectivele parcului acvatic, starea drumurilor și viziunea sa de viitor.

Știri din Chinteni: Sunteți la jumătatea actualului mandat. Cât ați reușit să faceți din ceea ce v-ați propus?

Magdalena Lucia Suciu: Am reușit să realizăm aproxmativ 50% din ceea ce ne-am propus.

Știri din Chinteni: Care este starea actuală a drumurilor din Chinteni? Vă ajută programul Anghel Saligny pentru refacerea străzilor din comună?

Magdalena Lucia Suciu: Depunem eforturi susținute pentru modernizarea tuturor drumurilor. Am început cu acelea unde există toate utilitățile publice și au fost realizate integral branșamentele la rețelele de utilități, conform legislației în vigoare.

Avem de extins rețeaua de iluminat public pe multe dintre străzile comunei, dar este greu să ținem pasul în contextul în care prin prisma dezvoltării de noi zone cu case de locuit, apar străzi noi care trebuie viabilizate.

Prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny am depus în vederea finanțării proiectul vizând modernizarea a 25 de km de străzi din comuna Chinteni. În prima etapă a fost acordată finanțare pentru asfaltarea a 7 km de străzi. În acest moment, licitația organizată pentru atribuirea contractului de achiziție publică de lucrări este contestată de către unul dintre ofertanți, la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor.

Știri din Chinteni: Unii locuitori se plâng de curățenia din comună. În același timp însă, dvs. ați atras atenția că se vor da amenzi pentru depozitarea ilegală a deșeurilor. Când credeți că se va rezolva această problemă și în ce măsură depinde ea de autorități și de cetățeni?

Magdalena Lucia Suciu: Problema curățeniei privește deopotrivă atât locuitorii, cât și autoritățile publice locale, deși îmi permit să afirm că dacă cu toții am avea o minimă educație și decență din acest punct de vedere, problema s-ar rezolva de la sine.

Știri din Chinteni: V-ați opus mai multor proiecte de construcții din comună. Care este viziunea urbanistică a administrației dvs., ce ar trebui să știe cei care vor să construiască în Chinteni?

Magdalena Lucia Suciu: Îmi doresc o comună aerisită, aspect care rezultă de altfel și din PUG-ul comunei și Regulamentul Local de Urbanism, dar și din modificările pe care le-am adus acestora și care urmează să intre în vigoare în curând.

În anul 2022, au fost emise 756 certificate de urbanism și 344 autorizații de construire.

Știri din Chinteni: Când estimați că va începe efectiv lucrul la aquapark și cât va dura până la inaugurare?

Magdalena Lucia Suciu: Aș putea estima aceste termene dacă implementarea proiectului ar ține exclusiv de noi. Cum însă mai bine de doi ani proiectul a fost blocat la Agenția pentru Protecția Mediului Cluj, iar pentru realizarea construcțiilor a fost necesară modificarea PUG-ului comunei, termenele au sărit cu totul în aer. După aprobarea noilor modificări aduse PUG-ului, proiectul va intra în Comisia Tehnică din cadrul Ministerului Turismului. Abia după acest moment putem vorbi de estimări.

Știri din Chinteni: Vor exista în Chinteni cartiere de blocuri similare cu cele din Florești sau Baciu? Cum doriți să se dezvolte comuna în viitor?

Magdalena Lucia Suciu: Mă opun categoric construirii de blocuri la nivelul comunei Chinteni. Singura zonă de blocuri este cea din zona Cluj Due.

Așa cum am afirmat și anterior, îmi doresc o comună aerisită, nepoluată, în care calitatea vieții să fie la un nivel foarte ridicat.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu