Tarile cu cea mai mare suprafata din lume

In acest articol, vei descoperi care sunt primele 10 cele mai mari tari din intreaga lume, dupa suprafata ocupata.

Este foarte bine de stiut ca Romania nu se afla in acest top si ca ocupa pozitia 83 in lume, cu o suprafata de 238.397 km²

In clasament sunt atat state la care toata lumea se asteapta, cat si state mai putin cunoscute, sau mai putin populare.

Rusia – cea mai mare tara din lume

Rusia domina de la distanta clasamentul celor mai mari tari din intreaga lume, cu o suprafata de trei ori mai mare decat intregul continent Europa.

Prin dimensiunile sale, Rusia ocupa aproximativ ⅛ din suprafata pamantului, intinzandu-se pe doua continente, Europa si Asia.

Cu o suprafata de 17.075.400 km² si cu un teritoriu de aproape doua ori mai mare decat statul de pe locul 2, Rusia este doar a opta tara din punct de vedere al numarului de locuitori, cu o populatie de 143 de milioane.

Detine o varietate impresionanta de peisaje si include 11 zone de timp diferite. De asemenea, este tara unde se gaseste unul dintre cele mai cunoscute lacuri din intreaga lume, Lacul Baikal, dar si unul dintre cele mai mari orase de pe intregul glob, capitala Moscova.

Canada – a doua cea mai mare tara din lume

Canada se afla in nordul Statelor Unite si este o tara organizata asemenea unui stat federal, in zece provincii si trei teritorii.

Acest stat se afla pe locul doi in topul tarilor cu cea mai mare suprafata din lume, cu o valoare de 9.984.670 km², adapostind orase vibrante precum Toronto, Montreal si Vancouver.

Cu o populatie de 37 de milioane de locuitori, Canada este si una dintre tarile cu cea mai mare putere economica, avand a treia cea mai mare rezerva de petrol din intreaga lume, dupa Arabia Saudita si Venezuela.

Canada se autodefineste drept o natiune bilingva si multiculturala, engleza si franceza fiind limbile oficiale. Pe deasupra, Canada este considerata si tara cu cele mai bune conditii de trai, acesta fiind si motivul pentru care unul din cinci locuitori nu s-a nascut pe teritoriul canadian.

Statele Unite ale Americii – tara cu a treia suprafata din lume

Statele Unite ale Americii este a treia tara ca suprafata din lume, cu o valoare de 9.631.418 km², fiind de aproximativ 40 de ori mai mare ca Romania.

Este un stat renumit pentru peisajele sale vaste si variate, dar si pentru orasele pline de viata, precum New York, Los Angeles si Las Vegas, unde fiecare turist isi poate implini si cel mai nerealizabil vis.

Aici, viata de noapte reprezinta una dintre principalele atractii, iar cazinourile sunt cu adevarat destinatii turistice. Daca inca nu ai ajuns in SUA, dar totusi doresti sa te distrezi la sloturile pe care le gasesti in Las Vegas, iti recomand sa iti deschizi un cont Yoji si sa accesezi sectiunea de casino.

Statele Unite ale Americii este, de asemenea, si una dintre cele mai mari puteri economice si militare din intreaga lume. Acest stat este recunoscut pentru modelarea politica globala, influentand tendintele tehnologice, de divertisment si de inovare.

China – tara poreclita „Maniacul infrastructurii”

China este tara care se afla pe locul 4 in topul celor mai mari state ca suprafata din lume, si pe locul 1 in topul celor mai intinse teritorii din Asia de Est, cu o suprafata de 9.596.960 km².

Republica Populara Chineza este de altfel si al doilea stat ca populatie din lume, dupa India, cu 1.41 miliarde locuitori.

In prezent, China este alcatuita din 22 de provincii, 5 regiuni autonome, 4 municipalitati si 2 regiuni administrative, toate controlate de guvernul de la Beijing.

Desi este privita ca un stat sub dominarea regimului comunist, in ultimii ani, China a crescut din punct de vedere economic, fiind al doilea cel mai mare importator de bunuri din intreaga lume si primul cel mai mare exportator de pe glob.

Brazilia – cea mai mare tara din America de Sud

Brazilia este cea mai mare tara din America de Sud si a cincea tara ca dimensiuni din intreaga lume, cu o suprafata de 8.511.965 km².

Republica Federativa a Braziliei este formata din 27 de unitati federative, fiind impartita administrativ in 5.564 de municipii, cu o populatie de 192.37 milioane locuitori.

Aceasta tara simbol este renumita pentru patrimoniul cultural, padurea amazoniana, orasele vibrante si sarbatorile sale de carnaval, fiind una dintre principale atractii turistice din America de Sud.

In prezent, economia Braziliei este intr-o plina crestere, fiind un actor crucial atat in afacerile de pe continentul Sud American, cat si la nivel mondial.

Australia – tara care ocupa un intreg continent

Australia se afla pe locul 6 in clasamentul celor mai mari tari din lume cu o suprafata de 7.617.930 km² si o populatie de aproximativ 26.5 milioane locuitori.

Este statul care ocupa un intreg continent si tara cu cea mai mare suprafata din Oceania. Australia cuprinde si mai multe insule impresionante, precum insula-stat Tasmania.

Tara cangurilor este cunoscuta pentru peisajele sale uimitoare, unde gasim locatii de neratat. Aici, ai posibilitatea de a vizita Outback, coasta accidentata si Marea Bariera de Corali.

Pe deasupra, Australia gazduieste si orase vibrante cunoascute pentru cultura lor cosmopolitana si pentru stilul de viata fara prejudecati, precum Sydney, Melbourne si Brisbane.

India – cea mai populata tara din lume

Republica India se afla pe locul 7 in topul celor mai mari tari din intreaga lume, cu o suprafata de 3.287.590 km². Aici se gaseste si cea mai mare populatie de pe glob, mai exact 1.45 miliarde de locuitori.

India este cunoscuta pentru cultura sa diversificata, istoria sa bogata si orasele sale care nu dorm niciodata. Marile orase sunt pline de viata, asta si pentru ca sunt foarte populate. De exemplu, in Mumbay sunt aproape 20 de milioane de locuitori, cat toata populatia Romaniei.

Aici, gasesti o multitudine de limbi, religii si traditii, iar pentru cei mai curiosi turisti, reprezinta o destinatie de vis.

In India, economia este intr-o plina dezvoltare, iar la nivel mondial este vazuta ca un actor principal in tehnologie, agricultura si chiar in industria prelucratoare.

Argentina – una dintre cele mai frumoase tari din lume

Argentina se afla pe locul 8 in topul celor mai mari tari din intreaga lume, cu o suprafata de 2.766.890 km² si pe locul doi in topul celor mai mari state din America de Sud, dupa Brazilia.

Aceasta tara este cunoscuta pentru scena culturala vibranta, muntii Anzi si capitala Buenos Aires. A capatat un renume si datorita productiei de carne de vita, dar si pentru regiunile viticole.

De asemenea, pentru locuitorii acestei tari, fotbalul este un mod de viata, iar de-a lungul istoriei, aici s-au nasut cei mai mari jucatori din lume, precum Maradona sau Messi.

Cu un amestec intre frumusetile rurale si urbane, Argentina ofera cate putin din toate, astfel incat sa satisfaca nevoile si celui mai pretentios turist.

Kazahstan – punctul fierbinte al planetei

Kazahstan se intinde pe o suprafata vasta, in nordul si centrul Eurasiei, cu o intindere de 2.717.300 km². Aceasta tara ocupa locul 9 in clasamentul celor mai mari state din lume, fiind de altfel si cea mai mare tara fara iesire la mare.

Este cunoscuta pentru stepele, deserturile si lanturile montane, dar si pentru bogatiile ce constau in rezerve uriase de petrol, gaze, aur, carbune si uraniu.

Kazahstan este una dintre cele mai putin populate state de pe glob, cu putin sub 6 locuitori pe km².

Cu orase moderne, precum Astana si Almaty, Kazahstanul joaca un rol important in politica si economia din Asia Centrala.

Algeria – cea mai mare tara din Africa

Algeria este cea mai mare tara din Africa, iar la nivel mondial ocupa locul 10, cu o suprafata de 2.381.741 km² si o populatie de 43.9 milioane locuitori.

Aceasta tara este cunoscuta pentru diversitatea peisajelor sale, iar cele mai importante atractii turistice sunt reprezentate de Muntii Atlas, desertul Sahara si coasa Mediteraneana.

Cu o istorie bogata, Algeria este unica prin influentele arabe, muzica, arta si bucatarie. Este statul cu cea mai importanta economie din Africa, iar influentele sale, atat la nivel regional, cat si international, sunt remarcabile.

Distribuie articolul

Lasă un comentariu