Știri din Chinteni: Ce v-a determinat să candidați pentru funcția de primar în Chinteni și de ce din partea PRO România ?
Nicoleta Velea: Dorința de BINE. Sunt medic stomatolog aici de mai mult de 10 ani. Mereu am fost atentă la nevoile oamenilor, mereu am încercat să ajut, mereu am făcut ceva dacă am putut, n-am stat pe gânduri.
Nu sunt o politiciană de profesie. Mărturisesc că am fost întrebată și de alte formațiuni politice dacă doresc să mă alătur lor. PRO România este un partid tânăr, la început de drum. Ca și mine într-ale politicii. Cred că… ne vom completa reciproc. Până acum, liderii de la nivel local cu care am intrat în contact au fost receptivi la toate ideile mele, ceea ce e bine, înseamnă că vom avea o colaborare pe termen lung. Au înțeles ce vreau, cum vreau și mai ales DE CE VREAU să fac. Cred că ne potrivim. Și asta nu poate fi decât benefic pentru comunitatea din care fac parte și în care îmi doresc să mă implic și la nivel administrativ, decizional.
Știri din Chinteni: Ce anume vă recomandă pentru această funcție ?
Nicoleta Velea: Calitatea de OM care știe ce vrea. Sunt muncitoare, serioasă, tenace, încăpățânată, nu sunt indiferentă la ce se întâmplă în jurul meu, nu-mi plac lucrurile făcute pe jumătate, sunt organizată. Și, cel mai important, sunt atentă. Atentă la nevoile oamenilor din jurul meu. Nu pot fi indiferentă atunci când văd că ceva poate fi schimbat spre mai bine, și de cele mai multe ori fără un efort foarte mare. Să vă dau un exemplu recent: pe drumul pe care circul zilnic, s-a căscat o groapă mare de pe seara pe dimineața; timp de câteva zile, a stat nesemnalizată, existând un risc destul de mare ca cineva să intre cu jumătate de mașină în ea. Am făcut sesizări la Primărie – nimic; dar într-un final, după insistențe, au apărut panouri de semnalizare. M-am bucurat tare mult, totuși perseverența ajută! Așa sunt eu, când cred cu adevărat în ceva, merg până în pânzele albe, până când am rezultate!
Știri din Chinteni: Ce anume credeți că trebuie schimbat în comuna dumneavoastră? Cu ce proiecte veniți în fața alegătorilor?
Nicoleta Velea: Chinteni este o comună complexă din toate punctele de vedere! (zâmbet larg – n.red.) Ar fi nedrept să spunem că aici nu se întâmplă lucruri bune. De 20 ani, în Chinteni se întâmplă și lucruri bune, dar nu pentru toată lumea, nu cu viteze pe care timpurile noastre le cer, nu cu transparență față de oameni, nu în ordinea firească a priorităților din viața de zi cu zi. Populația este eterogenă – este formată din localnici și din cei veniți din Cluj în ultimii ani, normal că și prioritățile și așteptările sunt diferite, nu mai sunt la fel ca acum 20 de ani.
În primul rând aș schimba atitudinea administrației locale față de oameni. Noi, cetățenii, trebuie să știm ce se întâmplă în comuna noastră. De ce. Cum. Când. În ce ritm. Noi suntem utilizatorii serviciilor oferite de administrația publică locală, care este în slujba noastră. Noi suntem plătitorii de impozite, deci finanțatorii. NOI, cetățenii, trebuie să fim importanți. TOȚI. Noi trebuie să fim întrebați, consultați, să se țină seama de nevoile noastre reale și de părerile noastre.
Proiecte noi? Suficient de multe. Dar și continuarea (adaptarea) celor începute de ani de zile, care se desfășoară cu viteza melcului așteptând un eveniment important ca să se finalizeze. Ar fi păcat de timpul și banii investiți până acum. Așa ar face un bun gospodar.
Concret – facilitarea accesului la apă, gaz, canalizare pentru absolut toți oamenii din comună, drumuri mai bune; înțeleg că din diverse motive, momentan nu pot fi ca-n palmă, dar se poate face măcar reabilitarea la timp și eficient pentru cele existente și utilizate frecvent, ca să le putem folosi în siguranță; încurajarea micilor afaceri locale; asigurarea accesului la consultații medicale pentru toți locuitorii comunei prin înființarea unor puncte medicale în toate satele, condiții mai bune pentru educație pentru toți copiii comunei.
Un alt capitol important este atragerea de fonduri europene și la noi, nu-mi dau seama de ce în alte părți se poate numai la noi nu, și mă refer la accesarea fondurilor de către persoane private, locuitori ai comunei. Primăria îi poate ajuta pe cei interesați prin aducerea unor consultanți care să-i îndrume pe parcursul scrierii și implementării proiectelor.
Am foarte multe proiecte în minte, lucruri de bun simț. Suntem la câțiva kilometri de Cluj-Napoca. Ar trebui să ținem pasul cu cei de acolo. Deocamdată suntem mult în urmă!
Știri din Chinteni: Credeți că proximitatea față de Cluj este mai degrabă un avantaj sau un dezavantaj pentru comuna Chinteni? Credeți că s-ar putea face mai mult pentru a profita de acest lucru?
Nicoleta Velea: Majoritatea celor care lucrează au un loc de muncă la Cluj. Este un lucru bun că nu avem o rată a șomajului foarte mare, dar drumul spre și dinspre Cluj începe să devină aglomerat în orele de vârf. Ar trebui făcut ceva în privința asta. De exemplu să găsim rute alternative pentru transport sau să eficientizăm transportul public în comun.
Cea mai mare amenințare la adresa comunei Chinteni, care vine din proximitatea față de Cluj-Napoca, este urbanizarea, așa cum a pățit Floreștiul, lucru pe care nu mi l-aș dori pentru Chinteni. Mi-aș dori să rămână o zonă verde, liniștită, fără aglomerări urbane. Colegii mei de la PRO România au creionat deja un program de guvernanță pentru județ, în care se regăsește ideea creării unui inel verde în jurul Clujului – cred că Chinteniul poate contribui la asta în primul rând prin conservarea spațiului verde pe care îl are deja și a zonelor împădurite.
Și ca să vă răspund foarte scurt la întrebare, apropierea față de Cluj este un avantaj care poate fi transformat cu ușurință în dezavantaj dacă noi n-avem grijă!